Många undrar om det är svårt att göra en webbkurs
- Team Inspiro
- 27 dec. 2021
- 5 min läsning
Svaret är både Ja och Nej!
NEJ, för att det viktigaste har du redan! Ditt kompetensområde! Du ska skapa en webbkurs om det du kan bäst. Du är på säker mark och ska bara strukturera det du kan så andra kan få glädje av dina kunskaper.
JA, för det kräver energi och tid att skapa kursen och svårt att ta första steget och komma igång med projektet.

Så hur ska du använda din kunskap och övervinna de hinder som handlar om tid och energi för att lära dig och skapa din egen webbkurs? Det ska du få hjälp med nu.
Här får du 8 steg att jobba med för att skapa och sälja din egen webbkurs, och 2 bra insidertips som ger dig fler betalande deltagare.
För att göra en webbkurs måste du gå igenom 8 steg:
Du kan se det som 8 steg som sakta men säkert bygger din kurs från idé till färdig produkt och allt hänger ihop.
1) Bestäm vilket tema din webbkurs ska ha
Du kanske har kunskaper om många olika ämnen, men det lönar sig att börja med en kurs, och inte börja med flera på en gång. Välj det ämne som du brinner mest för och som du kan spetsa in mot en specifik målgrupp. Du ska inte hjälpa "alla" med din kurs, utan en specifik grupp som är dina idealkunder.
2) Du måste definiera resultatet som webbkursen ska ge för deltagaren
Utifrån det ämne du har valt måste du definiera kursresultatet. Det innebär att du måste definiera vad deltagaren har lärt sig efter avslutad kurs. Hur kommer livet att se och vad kommer de att uppnå genom att gå din kurs. Det handlar egentligen inte om vad de ska lära sig, utan vad resultatet av lärandet blir.
3) Gör en kursplan med moduler och lektioner
Utifrån kursresultatet måste du definiera de viktigaste stegen som måste tas för att uppnå detta resultat, som blir modulerna i din kurs. Den största utmaningen är att definiera ämnet och hålla sig till det. Sedan definierar du vad som behöver läras för att nå dessa steg. Detta blir lektioner i webbkursen. Kom ihåg att du inte ska lära ut allt du kan, utan bara vad de behöver för att uppnå det resultat du definierade i nr 2).
4) Du bör skapa bra innehåll i varje lektion
Utifrån varje lektion skapar du bra och inspirerande innehåll med fokus på vägen till det resultat webbkursen ska ge. Nu ska du producera själva kursfilmerna, skriva texter, manus och vad du behöver för att deltagarna ska kunna ta del av dina kunskaper.
5) Du måste skapa uppgifter som hjälper deltagaren att nå målet med webbkursen
Till varje lektion ger du deltagaren specifika uppgifter så att du säkerställer att de gör rätt saker. Det handlar inte bara om att läsa och observera för att lära sig, man måste också se till att deltagarna gör något med det de lär sig.
6) Du måste skapa en webbkursportal
När du har tagit fram alla lektioner och uppgifter ska du ladda upp detta i en kursportal så att du gör innehållet tillgängligt för deltagarna som anmäler sig. Kursportalen ska vara ett stängt område så att endast de som köper din kurs har tillgång. Vi rekommenderar att använda Simplero, som är en kursportal på nätet, vilket gör det enkelt att både marknadsföra och hantera kursen.
7) Nu ska du lansera och sälja din webbkurs
Nu har du skapat kursen och behöver få kursdeltagare. Vi rekommenderar att du först bygger en lista över potentiella kursdeltagare genom att först erbjuda en gratis kurs (ett litet smakprov på din stora kurs), så att du kan sälja din huvudrätt till denna lista. Alla som har visat intresse för din gratiskurs kommer att vara potentiella kunder för att köpa din fantastiska webbkurs.
8) Nu startar din första kurs
När du har sålt kursen kan du starta webbkursen för alla deltagare. Sedan väljer du om du vill ge deltagaren tillgång till alla kursmoduler vid starten, eller om du vill fördela innehållet över flera veckor. Det är också smart att göra det enkelt för deltagarna att ta hjälp av dig på vägen.
Som du ser är det en hel del som ska på plats - men det är inte svårt.
Du måste förbereda dig på att lära dig en ny programvara när du tar fram ditt kursmaterial, när du bygger en lista och säljer kursen och när du ska sätta upp kursportalen. Det mesta går att göra utan att du behöver vara särskilt teknisk begåvad.
Det kan vara tidskrävande, men med en bra plan och ett strukturerat arbete når du ditt mål. För när du väl har skapat och sålt din första webbkurs har du fantastiska möjligheter att få en extra inkomst under många år framöver.
Här är 6 bra anledningar till varför det är smart att skapa och sälja din egen webbkurs! Klicka här!
2 TIPS TILL DIG SOM ÄR REDO ATT SKAPA DIN EGEN WEBBKURS.
1) Börja med att skapa en gratis kurs
Med en gratis kurs känner du av marknaden innan du gör den stora webbkursen. Då vet du både att det finns en marknad för din kurs och har något att sälja den dagen kursen är klar för lansering. Det ger extra motivation att komma igång med jobbet med att skapa webbkursen.
2) Sälj din kurs innan du är helt klar!
Du behöver inte ha färdigställt hela din kurs innan du säljer den. Det räcker med att de första modulerna är klara innan du säljer kursen. Då skapar du snabbare en inkomst, och inte minst – du får en tydlig deadline på när resten av kursen ska vara klar för de som har köpt din kurs. Och jag kan lova dig – att producera en kurs när du redan har sålt den gör underverk med motivationen och arbetsmoralen. PS! Blir du snabbt stressad är det smart att ha så mycket klart som möjligt innan du säljer, det går också bra!
Vi kallar detta sätt att skapa och sälja webbkurser för Inspiro-metoden.
Så har vi på Inspiro Academy gjort och sålt kurser sedan 2013, då Roy Moss (som är grundare av Inspiro Academy) hjälpte sin sambo Vivian Songe att sälja kursen 'Bli en magasinjournalist' (Journalistskolan).
Sedan dess har det blivit många kurser och många lanseringar med denna metod och tillsammans har Inspiro Academy och Journalistskolan sålt kurser för många tiotals miljoner kronor och haft tusentals deltagare på kurserna.
Du kan också lära dig hur du skapar webbkurser med Inspirometoden
I vår stora kurs "Lyckas med webbkurs" får du detaljerade steg-för-steg anvisningar för att komma i mål med din första webbkurs. Du får lära dig både hur du skapar kursen, marknadsför och säljer din webbkurs och hur du ska gå vidare när kursen är såld.
Vill du testa din kursidé och se om du har vad som krävs för att lyckas med webbkurs? Då kan du få personlig rådgivning av vår duktiga kursrådgivare som hjälper dig att lägga upp en plan för framgång. Kanske blir det med oss? Eller så kanske du vill jobba ensam. Oavsett vilket hjälper vi dig att ta det första steget.
Lycka till med att skapa och sälja din webbkurs!
" You can do it"
Anne Bente Hauge
Produktchef och kursutvecklare på Inspiro

Comments